Dikkat dağınıklığı nedir? Çocuğumda dikkat dağınıklığı var sıkça duyduğumuz şikayetlerden… Şimdi bu işin iki yolu var. Birincisi hepimizin bildiği yol; beyin büzüşüpte odaklanmasına izin vermiyor çocuğunuzun, çocukta masada oturamıyor, derste dağılıyor, bir şey anlatırken sonuna kadar dinleyemiyor vs. Çocuk psikiyatrisine başvuruyorsunuz! Doktor kontrolünde ilaç başlanıyor bırakılacağında da doktor kontrolünde ilaç bırakılıyor.

İşin birde rözenans ve aroma terapi boyutu var ki muazzam sonuçlar alınıyor! Böyle bir tanı alırsa okulunda tam zamanlı kaynaştırma eğitimine tabi tutuluyor ona derslerde ek süre tanınıyor, gruplarda liderlik veriliyor, öğrenebildiği yere kadar sınav yapılıyor vs. Hakları korunmaya alınıyor sınıfta kalmamasına yardımcı olunuyor. Gelelim ikinci yola… Şimdi bir gün tesadüfen çocuğun dalgınlığına denk geldiniz ve dediniz ki ‘5 dk’ da yapılacak şey, hala bitiremedin mi?’ ya da çocuğum sen gerizekalı mısın neden boş boş bakıyosun ya da ‘ bak kardeşin takır takır yapıyor sen neyi bekliyorsun!’ ve türevleri… Şimdi o da bir birey olduğundan yorulmaya, dağılmaya, dalmaya hakkı var mı var. Oyun çağında çılgınca ödevlerle baş etmek zorunda bırakılıyor mu bırakılıyor. O zamana kadar rahat davranıp dersler başlayınca birden yüklendiniz çocuk neye uğradığını şaşırdı mı şaşırdı. Ortamda yabancı yok şimdi doğruları konuşalım bunları yapıyoruz… Şimdi çocuğun kafasıyla neler düşündüğünü yazıyorum.

‘Gerizekalı diyorsa gerizekalıyım demek ki yapamayacağım!’

‘Kardeşim yapıyorsa iyi o yapsın ben yapamayacağım!’

‘Bu annem ve babam bu zamana kadar bana bir sınır oluşturmadı şimdi de konuşur konuşur susarlar, boşver ders mers sıkıcı, bi de niye çalışayım?’

‘Onlar bana meslek sahibi ol diyor da ben sadece o oyuncak arabaya sahip olmak istiyorum!

Ve türevleri… Burda bilmemiz gereken tek şey çocuklarla konuşma dili. Biz basit zannediyoruz, ortada büyüyüp gidiyorlar diyoruz ama en çok bilgiyi çektikleri, psikolojik gelişimlerini tamamladıkları yaşlara denk geliyor çocuklukları… Artık herkes bas bas bağırıyor 0-6 çok önemli diye sağırsultan bile duydu! Evet sizinkini görsem bir farklı öyle başkasınınki gibi değil. Evet sizinki çıldırtır. Evet sizinkinin kapasitesi var ama yapmıyor. Çok haklısınız!

İşte tam da bu yüzden sizinkisine dikkat dağınıklığı değil direnç diyorum… Tam 5 yıl yanlızca bu çocuklarla çalıştım, dikkat dağınıklığı nedir ne değildir sorularını cevapladım durdum. Çok fazla vaka gördüm. O yüzden rahatlıkla söyleyebilirim ki çocuğunuz sizi yanıltmaz. Ne diyorsanız o’dur. Şaşırtmayacaktır… Ve ağzımızdan çıkan bir kelime en değerli şeydir!

İyi hoş da psikolog hanım nasıl konuşalım peki? 4 yıl boyunca a harfini çizemeyen çocuğa: bugün kuyruğunu biraz daha düz indirmişsin afferin sana, çok güzel! (belki bi de şekerin basılmadığı bi atıştırmalık ödülüyle) Gibi…

.

.

.

Uzm.Psikolojik Danışman/ Klinik Psikolog/ Psikoterapist Songül Çavdar